Çene Protezi

Çene protezi ameliyatı, yüz bölgesinde yapı ve oran olarak daha küçük bulunan çeneyi büyütmek için tercih edilen estetik amaçlı bir operasyondur.

Çene Protezi Ameliyatı Nedir?

Çene protezi ameliyatı, yüz bölgesinde yapı ve oran olarak daha küçük bulunan çeneyi büyütmek için ve gıdı görünümünü azaltmak için tercih edilen estetik amaçlı bir operasyondur. Radyolojik ve görüntülü analiz ve tahliller yapılarak bu ameliyatın gereksinimi saptanır. Ameliyat için silikon veya tümüyle insan vücuduna uyumlu, alerjik reaksiyon yaratmayan ve vücut tarafından reddedilme riski çok daha düşük olan medpor protezler en çok tercih edilenlerdir.

Çene Protezi için Gerekli Kriterler Nedir?

Çene protezi yaptırmak isteyen hastanın çene kemiğinin gelişimini tamamlamış olması gerekir. Bu nedenle, prosedür için yaş sınırı minimum 18 olmalıdır. Ayrıca hastanın, ortodontik sorunu bulunmamalıdır. Planlanmış bir ortodontik tedavisi bulunuyorsa, ameliyatın ancak tedaviden sonra, hastanın çene kapanışı uygun olduğu zaman planlanması uygundur.

Çene Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene protezi ameliyatı, hastanın ihtiyaçlarına göre doktor muayenesi sonucunda seçilen implantın ağzın içerisinden yapılan bir kesiyle yerleştirildiği bir süreçtir. Profiloplasti dahilinde çene protezi estetiği burun operasyonları ile birlikte kombine edilebilir. Çene protezi ameliyatı genel ya da lokal anestezi altında yapılır ve operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürer.

Fotoğraf Gönderin Değerlendirelim

Uzman değerlendirmesi ile size en uygun estetik çözümü hemen öğrenebilirsiniz.

Çene Protezi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Çene protezi ameliyatında ameliyat sonrasında iyileşme süreci, ameliyat için kullanılan yönteme bağlı olarak farklılık gösterir. Sadece çene protezi geçiren hastalar genellikle bir gün hastanede misafir edilir. Ancak kombine bir ameliyat geçirildiyse, hastanın genel durumuna göre bu süre uzayabilir. Ameliyat sonrasında alt dudakta ve çene bölgesinde var olan uyuşukluk, ilerleyen günlerde büyük ölçüde, zaman içerisinde de tamamen kaybolacaktır.

Ağzın içerisinde, kendiliğinden emilen dikişler 7-10 gün içinde düşer. Çenede hafif şişlik ve ödem olması normal bir durumdur, tabii ki zaman içinde bu durum yavaş yavaş azalarak geçecektir. Protez ameliyatı sonrası enfeksiyon olma riskine karşı antibiyotik ve ağrı kesici tedavi başlatılır. Ameliyat sonrası ağır aktivitelerden ve hareketli yaşam tarzından uzak durmak gerekir. Alkol ve sigara kesinlikle önerilmez. Ameliyattan sonra şişlik ve ödem geçene kadar çene protezinin yerini sabit tutmak için sabit kalması ve oynanmaması gereken özel bantlar kullanılır.

Çene Protezi Ameliyatı Sonrası İz Kalır mı?

Çene protezi ameliyatında, protezi çenede oluşturulan cebe yerleştirmek için yapılacak kesi ağız içinden yapılacağından, dışarıdan bakıldığında görünür bir iz olmaz. Kesinin ağzın içinden yapılmasına engel bir durumu olan hastalarda, kesi dışardan ve çene altından yapılır. Bu kesi karşıdan bakıldığında görülmeyecek şekilde ve estetik anlamda kaygı oluşturmayacak kadar belirsiz bir iz bırakabilir.

Çene Protezi Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası enfeksiyon riskini arttırdığı ve iyileşme sürecini de geciktirdiği için çene protezi ameliyatına karar veren hastanın eğer sigara içiyorsa en az 3 hafta önce bırakması önerilir.

Aspirin ve türevi ilaçlar operasyondan bir hafta önce kesilmeli ve düzenli kullanılan ilaçlar belirtilmelidir.

Aklında sorular mı var? Dr. Güray'a danışabilirsin.

EBOPRAS onaylı plastik cerrah olan Op. Dr. Güray Yeşiladalı aynı zamanda ISAPS ve ASAPS üyesidir.

Çene Protezi Avantajları Nelerdir?

Geçici dolgulara nazaran kalıcı çene protezi yerleştirilmesi daha güçlü ve stabil bir çene görünümü sağlar. Dolgudan farklı olarak tekrarlama gerektirmeyen, ömür boyu kalıcı bir işlemdir. Burun estetiği ameliyatı gibi estetik ameliyatlarla kombine olarak gerçekleştirilebilir. Bu şekilde profiloplasti çerçevesinde, orantılı bir profil elde etmek mümkündür. Her hastanın çene şekline ve yapısına uygun birçok implant seçeneği bulunur. Bu sebeple, hastaya en uygun çene implantını seçmek kolaylaşmaktadır.

Çene

Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da bazı hastalar için farklı ameliyat seçeneklerinin daha uygun olarak tercih edilebileceğidir. Eğer aşırı zayıf yapıda bir çene oluşumu varsa ya da çene işlevselliği normal ölçülerde değilse, çene kemiğinin daha ileriye alınması daha uygun bir seçenek olarak düşünülür. Bu tip bir operasyon ancak hastanın kendi çene kemiğinin kesilmesiyle uygulanır. Tabii ki çok daha uzun bir iyileşme süreci olsa da, bazı özel durumlarda çene protezi ile mümkün olmayan sonuçlar ancak bu şekilde bir operasyon ile elde edilebilmektedir. Bu konu yine estetik cerrah ile birlikte değerlendirilip, karar verilecek bir operasyondur. Süreçler daha farklıdır. Hastanın detaylı olarak bilgilendirilmesi ve operasyona hazırlanması önemlidir.

İlgili içerik

Burun Estetiği

Fotoğraf Gönderin Değerlendirelim

Uzman değerlendirmesi ile size en uygun estetik çözümü hemen öğrenebilirsiniz.